Beeldende therapie

Bij het woord therapie denken mensen misschien nog wel eens in het standaardbeeld: dat van zware gesprekken, waarin er middels veel gepraat boven tafel komt wat er speelt gepaard met de nodige tranen en emoties. Vaak in een serieuze setting, zittend aan een tafel recht tegenover elkaar. Gelukkig is dit beeld steeds meer aan het veranderen. Therapie is niet meer alleen zwaar maar mag steeds meer een speelse, actieve zoektocht zijn die je samen met de therapeut aangaat. 

Wat is beeldende therapie?

Praten over problemen kan heel helpend zijn, maar soms is het moeilijk om in woorden uit te drukken wat er in je omgaat. Beeldende therapie kan dan een passende manier van hulpverlening zijn, waarbij het doen en ervaren centraal staan . Je zet je creativiteit in om uitdrukking te geven aan je problemen en deze onder ogen te zien.
In het beeldend bezig zijn kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Door middel van experimenteren met creatief materiaal werk je aan persoonlijke problematiek, thema’s en doelen. Je komt tot meer inzicht in eigen gedachten en gevoelens. Vanuit deze ervaring en ontdekkingen is het mogelijk, te komen tot veranderingen voor het dagelijks leven. 

Hoe werkt beeldende therapie 

Je gaat actief aan de slag met allerlei materialen wat allerlei emoties en sensaties kan oproepen. Bij deze ervaringen en gevoelens sta je stil, daar denk je over na en reflecteer je op. Dit zorgt voor inzichten, bewustwording en/of nieuw gedrag. Hierbij leg je altijd de koppeling naar het leven van alledag. Het gaat over ervaringsleren: het opdoen van ervaringen en belevingen en daarvan leren. Deze ervaar je in het lijf.   

‘’We leven soms nog erg in een maatschappij waar de nadruk ligt op het hoofd. Waarin we alles willen begrijpen, snappen en rationaliseren. Het lijf is echter veel slimmer dan het hoofd is mijn ervaring. Beeldende therapie kan je helpen uit je hoofd te komen door te doen, ervaren, beleven en te creëren.’’ aldus beeldend therapeut Sophie 

‘’Beeldend werken kan ervoor zorgen dat iemand helemaal op gaat in het moment en daardoor alles om zich heen vergeet. Dit maakt ook dat je even niet meer nadenkt en dat kan heel helend werken. Het is een heel mooie manier om contact te maken met jezelf.’’ aldus beeldend therapeut Maaike 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email